To κάθε πέλμα διαφέρει με αποτέλεσμα να έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Εκτός από κάποιες πολύ δύσκολες περιπτώσεις, στις οποίες υπόκειται για παράδειγμα η ιπποποδία, το 90% των ποδιών μας μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις βασικές κατηγορίες ανάλογα με την καμάρα του ποδιού και πιο συγκεκριμένα μα βάση το ύψος της.  Έτσι έχουμε πόδια με:

  • Χαμηλή/Επίπεδο πόδι
  • Μεσαία Καμάρα 
  • Ψηλή καμάρα

Για να δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά:

Ένας έξυπνος και απλός τρόπος για να δείτε το αποτύπωμα του ποδιού σας είναι να πατήσετε σε μια κόλλα Α4, αφού βρέξετε το πόδι σας σε μια λεκανίτσα νερό και να παρατηρήσετε με ποια από τις παρακάτω εικόνες μοιάζει το αποτύπωμα.

Αποτύπωμα χαμηλής καμάραςΑποτύπωμα χαμηλής καμάρας

Αν μοιάζει με το αποτύπωμα της παραπάνω εικόνας τότε έχετε χαμηλή καμάρα, δεν υπάρχει διαμόρφωση στην καμάρα, δηλαδή το πόδι σας εφάπτεται σχεδόν ή εξ'ολοκλήρου με το έδαφος.

Αποτύπωμα μέτριας καμάραςΑποτύπωμα μέτριας καμάρας

Αν μοιάζει με το παραπάνω αποτύπωμα της τότε έχετε μεσαία καμάρα. Υπάρχει μια ορατή διαμόρφωση στο τμήμα της καμάρας και είναι το πιο "βιομηχανικά αποτελεσματικό"πέλμα από τα τρία. 

Αποτύπωμα ψηλής καμάραςΑποτύπωμα ψηλής καμάρας

Αν μοιάζει με αυτό το αποτύπωμα ή και με το μεσαίο τμήμα του αποτυπώματος λείπει εντελώς τότε έχετε ψηλή καμάρα.

Για να δούμε όμως και την εικόνα του ποδιού σας από το πλάι και ας αναλύσουμε παραπάνω την κάθε περίπτωση.

Πώς φαίνεται η χαμηλή καμάρα από το πλάι.Πώς φαίνεται η χαμηλή καμάρα από το πλάι.

Χαρακτηριστικά: To πόδι έχει χαμηλή καμάρα όταν η ποδική καμάρα τείνει προς το έδαφος, δεν είναι τόσο ορατή ή και στην περίπτωση του επίπεδου ποδιού δεν διαγράφεται καθόλου. Το πόδι αυτό είναι πολύ εύκαμπτο και οι αστράγαλοι έχουν κλίση προς τα μέσα (βλαισότητα).

Πιθανά προβλήματα: Βλαισοπλατυποδία , πελματιαία απονευρωσίτιδα, μετα-κνημιαία τενοντίτιδα, άκανθας φτέρνας, προβλήματα στο μέσον του γόνατος, στο ισχίο, στην μέση ή και τον αυχένα.

 Tί προσφέρουν σε αυτόν τον τύπο καμάρας τα Ορθωτικά Πέλματα Lynco ;

Τα ορθωτικά Lynco ανυψώνουν πίσω το πέλμα και συνδυαστικά με την σωστή υποστήριξη της καμάρας Lynco, αναιρούν την κλίση προς τα μέσα, διατηρούν το πόδι ευθυγραμμισμένο και έτσι βοηθούν στον έλεγχο της βλαισότητας (κλίση του αστραγάλου προς τα μέσα).

Πώς φαίνεται η μέτρια καμάρα από το πλάι.Πώς φαίνεται η μέτρια καμάρα από το πλάι.

Χαρακτηριστικά: Στην περίπτωση αυτή όπως αναφέραμε παραπάνω έχουμε ένα “βιομηχανικά αποτελεσματικό πόδι”, μέτρια εύκαμπτο με καθορισμένο τόξο στην καμάρα, ορατό όσο πρέπει. Η καμάρα αυτή ανήκει στο περίπου 60% του πληθυσμού και είναι η πιο συχνή περίπτωση.

Πιθανά προβλήματα : Τα πιθανά προβλήματα όμως δεν σημαίνει ότι εξαλείφονται. Παρόλο που η καμάρα είναι η πιο επιθυμητή από τις τρεις περιπτώσεις, το πόδι παραμένει ευαίσθητο κι αυτό σε κοινά προβλήματα  όπως πόνος στην πτέρνα ή στα μετατάρσια από την ορθοστασία ή και την χρήση ακατάλληλων υποδημάτων.

Tί προσφέρουν σε αυτόν τον τύπο καμάρας τα Ορθωτικά Πέλματα Lynco ;

Τα ορθωτικά Lynco με την πρωτοποριακή καμάρα Lynco βοηθάνε στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών παθήσεων, απορρόφουν τους κραδασμούς και παρέχουν άνεση και πρόληψη πόνου στα πόδια σας. Υποστηρίζουν σωστά στα σημεία που το χρειάζεστε ακόμα και αν η καμάρα σας είναι μέση. Επίσης τα πόδια μας δεν φτιάχτηκαν για να πατάνε σε σκληρό έδαφος, όπως είναι ο δρόμος, το πεζοδρόμιο ή το πάτωμα του σπιτιού μας. Το πέλμα μας φτιάχτηκε για να πατά στην άμμο ή στο γρασίδι που "γεμίζει" την όποια καμάρα προσφέροντας στήριξη. Οπότε το πέλμα για μέτριες καμάρες βοηθά γεμίζοντας το κενό να εξισορροπηθεί το σώμα όλο από το έδαφος και πάνω. 

Πώς φαίνεται η ψηλή καμάρα από το πλάι.Πώς φαίνεται η ψηλή καμάρα από το πλάι.

Χαρακτηριστικά: Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άκαμπτα πόδια με καμάρα που είναι ψηλότερη και διαγράφεται πολύ. Αυτό καταργεί την χρήση του μεσαίου μέρους του πέλματος και προκαλεί υπερβολική  χρήση-πίεση στο πίσω και στο μπροστινό μέρος του ποδιού.

Πιθανά προβλήματα: Πελματιαία απονευρωσίτιδα, μεταταρσαλγία, κάλοι, δυσμορφία των δαχτύλων, μούδιασμα ή και αίσθημα καψίματος μπροστά, νεύρωμα Morton.

Tί προσφέρουν σε αυτόν τον τύπο καμάρας τα Ορθωτικά Πέλματα Lynco ;

Τα ορθωτικά Lynco παρέχουν κατάλληλη στήριξη για την καμάρα, ελέγχουν την ραιβότητα (κλίση του αστραγάλου προς τα έξω) με την χρήση μιας κοιλότητας στο πίσω πέλμα, ενώ το μαξιλαράκι στο μετατάρσιο παρέχει την απαραίτητη ανακούφιση στο εμπρόσθιο πέλμα και ανακατανέμει τις πιέσεις σε όλο το πέλμα, αν το χρειάζεστε με βάση τις πιέσεις που επιδεικνύεται ανεβαίνοντας στον πελματογράφο. Το κενό στην καμάρα "γεμίζει" δίνοντας άμεσα την αίσθηση ότι το πόδι δεν είναι στον αέρα αλλά στηρίζεται παντού.

Επιλέξτε τον τύπο πέλματος που σας εξυπηρετεί, κάνοντας δωρεάν πελματογράφηση.Επιλέξτε τον τύπο πέλματος που σας εξυπηρετεί, κάνοντας δωρεάν πελματογράφηση.

Κάνοντας πελματογράφηση στους πελματογράφους Aetrex, βλέπετε μπροστά στα μάτια σας πως φορώντας το κατάλληλο πέλμα για τις δικές σας μοναδικές ανάγκες, οι πιέσεις ανακατανέμονται και το πόδι ευθυγραμμίζεται. Η σωστή ευθυγράμμιση προστατεύει τα γόνατά σας, τα ισχία, την μέση και τον αυχένα. Και είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι όσοι περπατάμε, κινούμαστε, αθλούμαστε, στεκόμαστε...

Eίναι πoλύ σημαντικό να γνωρίζετε πως τα κοινά πέλματα  δεν προσφέρουν την κατάλληλη υποστήριξη που χρειάζονται τα δικά σας πόδια, με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις τους. Έχουν απλά κάποια χαρακτηριστικά γενικευμένα που βοηθούν βεβαίως σε ένα βαθμό, αλλά δεν προσφέρουν εξατομικευμένες λύσεις.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε επιλέξει υψηλής ποιότητας ορθωτικά πέλματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον τύπο των ποδιών σας και διαθέτουν την μοναδική καμάρα Lynco που προσφέρει στήριξη εκεί που πραγματικά την χρειάζεστε σε σχέση με το γενικευμένο πέλμα που διαθέτει το υπόδημα σας ή το τυποποιημένο που έχει φτιαχτεί για να εξυπηρετεί όλα τα πόδια.

Βρείτε ένα πελματογράφο Aetrex είτε στα συνεργαζόμενα Aetrex Centers είτε μπαίνοντας στην λίστα με τα events δωρεάν πελματογράφησης και ελέγξτε τα πόδια σας... 

Δοκιμάστε τα νέα ορθωτικά πέλματα Lynco της Aetrex, και νιώστε την διαφορά αμέσως! 

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζουν ότι τα πέλματα Lynco Orthotics, παρέχουν τον πιο εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο για μέγιστη άνεση και υποστήριξη εντός των υποδημάτων τους. Και τα επιλέγουν για να διαμορφώσουν το περιβάλλον εντός του παπουτσιού τους ώστε να τους εξυπηρετεί καθημερινά.

Τσαγιαννίδης Ορθοπεδικά - Ιατρικά

Επίσημος διανομέας της Aetrex Worldwide Inc., στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Copyright © Tsagiannidis Medical. All rights reserved.