Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα με απλά λόγια είναι ένας κοινός τύπος πόνου στη φτέρνα και την ποδική καμάρα. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένα κομμάτι ιστού που συνδέει καθένα από τα δάχτυλα μας με μέρος του οστού της φτέρνας. Αυτό σταθεροποιεί την καμάρα του ποδιού και βοηθά στον έλεγχο της κίνησης.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα εμφανίζεται όταν αυτός ο ιστός παθαίνει φλεγμονή. Ο πόνος συνήθως γίνεται αισθητός στη φτέρνα και στην καμάρα του ποδιού στο ένα ή και στα δύο πόδια. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος κατά τη διάρκεια των πρώτων βημάτων της ημέρας , μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι και επίσης μπορεί να προκύψει μετά από περπάτημα, τρέξιμο ή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τι το προκαλεί;

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας και επαναλαμβανόμενης πίεσης στο πόδι είτε από τον τρόπο ζωής μας, σαν απόρροια άσκησης ή απλά λόγω μεγάλης ηλικίας. Η επανάληψη μικροτραυμάτων στο ίδιο σημείο, οδηγεί σε χρόνια φλεγμονή.  Συχνά δεν υπάρχει μια και μοναδική σαφής αιτία βέβαια.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι εκείνα που έχουν στενές γάμπες, πόδια με ψηλή καμάρα ή πλατυποδία. Είναι επίσης συχνότερο φαινόμενο σε υπέρβαρα άτομα και σε άτομα που εκτελούν συχνά έντονες δραστηριότητες, που περιλαμβάνουν χορό ή άλματα που μπορούν να προκαλέσουν πολλούς μικρούς τραυματισμούς όπως προείπαμε. 

Θεραπεία

Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία που παρατηρείται ότι προκαλεί τον πόνο, όπως η έντονη άσκηση , καλό θα ήταν να περιοριστεί ώστε να μειωθεί ο πόνος. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορεί να προσφέρουν κάποια ανακούφιση βραχυπρόθεσμα.

Το καθημερινό τέντωμα της πελματιαίας απονεύρωσης και της γάμπας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμο. Τα ορθωτικά υποστηρίζουν την πελματιαία απονευρωση κατάλληλα και μειώνουν την επαναλαμβανόμενη πίεση που χειροτερεύει την κατάσταση. Ο πάγος μπορεί να εφαρμοστεί στην περιοχή του πόνου για 10-20 λεπτά κάθε φορά, έως και τρεις φορές την ημέρα. Οι στεροειδείς ενέσεις και το κρουστικό κύμα είναι επίσης μέθοδοι θεραπείας. Δυστυχώς όμως , οι ενέσεις στεροειδών μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στο πάχος που καλύπτει τη φτέρνα. Το λίπος στη συνέχεια γίνεται λεπτότερο και η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο σοβαρή.

Το 90% των ασθενών θα ανακουφίσει τα συμπτώματα του εντός 12 μηνών. Εάν δεν υπάρχει ανακούφιση με τις παραπάνω μεθόδους μπορεί να εξεταστεί η χειρουργική επέμβαση. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι το ποσοστό επιτυχίας της χειρουργικής επέμβασης είναι μόνο περίπου 50%. 

Τεντώματα που θα σας βοηθάνε αν έχετε πελματιαία απονευρωσίτιδα:

1. Βάλτε το δεξί πόδι πάνω από το αριστερό γόνατο. Τοποθετήστε τα δάχτυλά σας κατά μήκος της βάσης των δακτύλων σας και τραβήξτε τα προς τα πίσω μέχρι να αισθανθείτε τέντωμα στην καμάρα ή την πελματιαία απονεύρωση. Μπορείτε να πιέσετε την καμάρα με τον αντίχειρα του άλλου χεριού για να νιώσετε την ένταση στην πελματιαία απονεύρωση. Κρατήστε το τέντωμα μέχρι να μετρήσετε εώς το 10. Επανάληψη x 3. Επαναλάβετε το ίδιο και στο άλλο πόδι, αν πονάτε και σε αυτό.

2. Στραφείτε προς τον τοίχο , όπως βλέπετε στην φωτογραφία. Τοποθετήστε και τα δύο χέρια στον τοίχο στο ύψος των ώμων. Τα χέρια σας πρέπει να είναι τεντωμένα. προσαρμόστε τα πόδια σας, όπως απαιτείται για να μιμηθείτε την εικόνα. Κρατήστε τις φτέρνες σας "φυτεμένες" στο πάτωμα ενώ κλίνετε προς τα εμπρός. Θα πρέπει να αισθάνεστε ένα τέντωμα στο πίσω μέρος των ποδιών σας. Κρατήστε πάλι για 10. Επανάληψη x 3

3. Σταθείτε στα μετατάρσια των ποδιών σας. Κρατηθείτε από τον τοίχο για στήριξη. Σηκώστε τις φτέρνες σας και προσπαθήστε να σταθείτε στα δάχτυλα των ποδιών σας για να τεντώσετε την καμάρα σας. Διατηρήστε τη θέση αυτή για 10-20 δευτερόλεπτα και χαμηλώστε αργά τις φτέρνες σας προς τα κάτω. Επιστροφή στο φυσιολογικό και ξανά το ίδιο. Επανάληψη x 3.

Τα ορθωτικά πέλματα βοηθάνε  στην ανακούφιση της πελματιαίας απονευρωσίτιδας.

Στηρίζουν το πόδι και μειώνουν το επαναλαμβανόμενο στρες στην πελματιαία απονεύρωση και την καμάρα. Αυτό με την σειρά του βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου, παρέχοντας ανακούφιση που διαρκεί. Δοκιμάστε κι εσείς τα ορθωτικά πέλματα Lyncos της Aetrex, την Νο 1 λύση στο πρόβλημα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. 

Τσαγιαννίδης Ορθοπεδικά - Ιατρικά

Επίσημος διανομέας της Aetrex Worldwide Inc., στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Copyright © Tsagiannidis Medical. All rights reserved.