Πού βρίσκεται ο αχίλλειος τένοντας;

Ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο πίσω μέρος του αστράγαλου και παίζει σημαντικό ρόλο στην μετακίνηση. Ο τένοντας αυτός επιτρέπει στους μυς της γάμπας να αλληλεπιδρούν με τη φτέρνα, επιτρέποντάς μας να περπατήσουμε και να τρέξουμε. Είναι ο μεγαλύτερος τένοντας στο σώμα και αποτελείται από ισχυρές και ευέλικτες ίνες, καθώς αντέχει φορτία ίσα με το δεκαπλάσιο του βάρους ενός ατόμου.

Τί είναι η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τένοντα;

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου προκαλείτε όταν ο τένοντας έχει υποστεί φλεγμονή, έπειτα από έναν μεμονωμένο τραυματισμό (οξύς τραυματισμός) ή έπειτα από  επαναλαμβανόμενο ερεθισμό ή μικροτραυματισμούς του Αχιλλείου (χρόνιος τραυματισμός) ,  μειώνοντας έτσι τη λειτουργικότητά του και καθιστώντας αδύνατο να προσαρμοστεί πλέον στα  φορτία που δέχεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, πρήξιμο και  προβλήματα στην κινητικότητα.  Η τενοντίτιδα του Αχιλλέα είναι συχνά αποτέλεσμα  αθλητικού τραυματισμού. Επηρεάζει έως και το 9% των  δρομέων που τρέχουν απλά για τα οφέλη αλλά και το 24% των επαγγελματιών αθλητών που δυστυχώς θα αναπτύξουν πόνο κάποια στιγμή στην καριέρα τους.

Τί την προκαλεί ;

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου προκαλείται συχνά από την  επαναλαμβανόμενη πίεση και την υπερβολική χρήση.  Το σώμα προσπαθεί να θεραπεύσει τα σχισίματα που προκαλούνται στον τένοντα,  αλλά μερικές φορές ο ρυθμός τραυματισμού είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό επούλωσης. Ένας επιπλέον συντελεστής που συνεισφέρει στη τενοντίτιδα είναι η περιορισμένη παροχή αίματος που λαμβάνει ο τένοντας που μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό των ινών κολλαγόνου, ακολουθεί φλεγμονή και πόνος.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η τενοντίτιδα αχιλλεου με ορθωτικά πέλματα ;

Η τενοντίτιδα του Αχιλλείου μπορεί να αντιμετωπιστεί με την χρήση ορθωτικών. Στη μελέτη του Mayer

( πηγή :  Effects of short-term treatment strategies over 4 weeks in Achilles tendinopathy. Mayer F, Hirschmüller A, Müller S,Schuberth M, Baur H. Br J Sports Med. 2007 Jul;41(7) Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC2465365/pdf/e6.pdf)

άνδρες δρομείς με τενοντίτιδα του Αχιλλείου χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η ομάδα 1 έλαβε 10 συνεδρίες φυσικοθεραπείας, η ομάδα 2 φόρεσε προκατασκευασμένα ορθωτικά πέλματα και η ομάδα 3 δεν  έκανε καμία θεραπεία - αγωγή και  χρησίμευσε μόνο πρός σύγκριση. Μέσα σε 4 εβδομάδες, οι δρομείς της ομάδας 1 που  υποβλήθηκαν σε φυσικοθεραπεία και η ομάδα 2 που χρησιμοποίησε ειδικά ορθωτικά  πέλματα ένιωσαν περισσότερο από 50% μείωση του πόνου και ταυτόχρονη αύξηση δύναμης στις γάμπες. Υπήρχε σημαντική βελτίωση και στις δύο αυτές ομάδες.

Αυτό επιβεβαιώθηκε εκ νέου και από την μελέτη Sinclair

(πηγή:  Effects of foot orthoses on Achilles tendon load in recreational runners Sinclair J, Isherwood J,  Taylor PJ. Clin Biomech. 2014 Sep; 29(8):956 Available from: https://www.clinbiomech.com/article/S026 8-0033(14)00172-7/pdf)

η έρευνά του οποίου έδειξε ότι τα ορθωτικά πέλματα μείωσαν το φορτίο στον αχίλλειο τένοντας σε σύγκριση με το τρέξιμο χωρίς ορθωτικά. Προτείνουν λοιπόν χρήση ορθωτικών σε δρομείς με θέματα στον αχίλλειο τένοντα, ώστε να μειώθεί η πιθανότητα ανάπτυξης τενοντίτιδας του αχιλλείου και να μειωθούν τα συμπτώματά της. Επιπρόσθετα βοηθάει να φοράτε κατάλληλα υποδήματα 9σε συνδιθασμό με ορθωτικα πέλματα με βάση τον τύπο του ποδιού), να κάνετε σωστή προθέρμανση και τεντώματα πριν την δραστηριότητα σας και να αποφεύγετε τις σκληρές επιφάνειες.

Τα προκατασκευασμένα ορθωτικά Lyncos της Aetrex:

  • διαθέτουν πολυουρεθάνη στο κάτω μέρος για να απορροφούν τους κραδασμούς
  • memory foam για να πατάτε σε μαλακό περιβάλλον
  • και ευθυγραμμίζουν την στάση όλου του σώματος, 

ώστε να μειώσετε αποτελεσματικά τους κινδύνους που συνδέονται με την ανάπτυξη τενοντίτιδας του Αχιλλείου. 

Τσαγιαννίδης Ορθοπεδικά - Ιατρικά

Επίσημος διανομέας της Aetrex Worldwide Inc., στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Copyright © Tsagiannidis Medical. All rights reserved.